Dikkat ettiniz mi? Dünya üzerinde sadece ülkemize ait olan bir özellik var: O da biriyle tanışınca ilk sorulan sorunun "nerelisin?" olduğudur.
Çünkü edinilen memleket bilgisine göre bir tahminde bulunuluyor ve ona göre davranılıyor. Bu, bireye psikolojik olarak hem güven veriyor hem de sohbetin gidişatı hakkında bilgi veriyor.
Mesela kişinin memleketi hakkında olumsuz bir izlenime sahipse sohbeti uzatmıyor. Eğer olumlu bir izlenime sahipse o sohbet uzun uzadıya devam ediyor. Tabi karşıdaki insanın memleketinden bağımsız nasıl biri olduğu bazen önemli olmuyor. Çünkü kişi şahsi kimliğiyle değil, memleket kimliğiyle tanınıyor.
Her ne kadar yanlış olarak görünse de insanlar arasında bu durum çok önemli.
Şanlıurfa'yı örnek alalım. Mesela Urfa'da biriyle tanıştığınızda ilk "hangi ilçedensin?" diye sorarlar. Sonra da mensup olunan sülale-aşireti sorarlar. Ona göre yorum yaparlar.
Çok basit bir işe alım sürecinde de önemlidir bu. Toplumsallaştırılmış kimliğe göre kişi işe ya alınır ya alınmaz. X sülalesine mensup olan biri iş yapmaz, bunlar kaytarmayı sever yorumu yapılır ya da bunlar sağlam, iş yapılır denilir.
Kız alıp verme, arkadaşlık kurma, alışveriş yapma gibi hayatın hemen her alanında insanlar arasındaki memleket ve bağlı bulunan soy çok önemli bir yere sahiptir.
Kültürel değerlerimiz arasında gösterebileceğimiz bu durum insanların birbirleriyle olan münasebetlerinde güzel bir yere sahiptir fakat insanların mensup olduğu yere göre genel kimlik yargılaması onların etiketlenmesine, çürüğün yanında sağlam olanın da yanmasına ve toplum genelinde ön yargının oluşmasına neden olmaktadır.
Zamanla nasıl bir hal alacağı bilinmez ama kişiyi konumlandırma eski zamanlardan günümüze kadar insanların sosyalleşmesi açısından çok önemli bir yere sahip.