Yıl 2014'tü. Takvimler mayıs ayını gösteriyordu. Urfa'da bir grup STK, Topçu Meydanı olarak tanıtılan meydana Rabia isminin verilmesini istiyordu. Tepkilere rağmen istedikleri oldu...
Mısır'da 11 yıl önce Sisi komutasındaki silahlı kuvvetlerin yönetime yaptığı askeri darbe, o dönem iktidar yanlısı STK'lar tarafından Türkiye'nin çeşitli illerinde protesto ediliyordu. Mısır'da darbe öncesi ve sonrası devam eden gösterilerde Rabia işareti ayaklanmanın sembolü haline gelmiş, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, meydanlarda Rabia işaretiyle Mısır'da darbe yapan Sisi'nin karşısında olduğu mesajını veriyordu.
İşte böyle bir atmosferde Türkiye'de 2014 yerel seçimleri yapıldı. Dönemin Urfa Valisi, AK Parti'nin ilk Urfa Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. O zamanlar AK Parti'nin de proje aşamasında Topçu Meydanı olarak tanıttığı meydan henüz tamamlanmıştı. Bu meydan, hemen üst taraftaki Topçu Meydanı'nın devamı olarak biliniyordu ve alana sembolik olarak bir top da konulmuştu. Ancak Topçu ismi henüz resmi olarak verilmediği için olacak ki, dönemin iktidar yanlısı STK'ları, dönemin AK Partili Büyükşehir Belediye Başkanı, Maraşlı Celalettin Güvenç'e buraya Rabia ismi verilmesini önerdi.
'Burası Topçu Meydanı, kentin hafızası, Rabia adını başka bir yere koyun' diyenlere karşı ise 'Burası yeni bir meydan' şeklinde savunmalar yapıldı.
Mısır'daki halk ayaklanmasının sembolü haline gelen Rabia önerisi karşılık buldu ve kentin sembollerinden olan Topçu isminin yerine meydana Rabia ismi verildi. Karar, o dönemki büyükşehir belediye meclisinde oy çokluğuyla alındı.
Meclisten geçen Rabia, kenti ikiye böldü ve bir grup STK'nın talebi üzerine gerçekleşen bu isim değişikliğine, aralarında TMMOB bileşenleri ve Urfa Barosu'nun da olduğu sayıca daha fazla meslek örgütü ve STK karşı çıktı. Rabia yerine Topçu isminin verilmesi için Büyükşehir Belediyesine verilen dilekçe karşılıksız kaldı.
Aradan tam 10 yıl geçti ve bugün DEM Parti'nin Rabia Meydanı'na Topçu Meydanı isminin verilmesi için Urfa Büyükşehir Belediye Meclisine sunduğu önergeye bir meclis üyesi hariç tüm meclis üyeleri olumlu baktı. Önce komisyona havale edilen önerge, diğer partilerin meclis üyelerinden de gelen talepler üzerine oylamaya sunularak oy çokluğuyla gündem maddeleri arasına alındı. Hafta boyunca devam edecek meclis toplantısında sırası gelince oylamaya sunulacak ve büyük ihtimalle 'Topçu Meydanı' ismi kabul edilecek.
Meclisten geçmesi durumunda olması gereken asıl şey 10 yıl sonra gerçekleşmiş olacak.