Evlilik, insanlar için en önemli olgulardan biridir. Özellikle ülkemizde söz konusu evlilik, sadece iki insanın değil, iki ailenin tek bir aile olması anlamına gelir. Bundan dolayı bu süreç çok önemlidir. Aileler evliliğin tamamlanmasına kadar hemen her şeyde rol almak, karar vermek ister. Bunu bir sorumlulukmuş gibi görürler. Yine bu nedenledir ki en fazla tartışmalar, sorunlar bu süreçte ortaya çıkar.
Öyle bir şey ki, bir koltuk almak için bile iki aile toplanıp karar almaya çalışıyor. Gelin ve damat dışında herkes kararını vermiş oluyor. Hele ki yapılan çeyizlerde parayı aile karşılıyorsa evlenen gençlerin bazıları söz hakkına bile sahip olmuyor. Bazen de onlar gelmeden eşyalar alınıp, evlenecek gençlerin onayına sunulmadan beğenmeleri bekleniyor.
Bazıları da sorumluluğun yerine getirilmesi gerektiği düşüncesinden hareketle bu iş bir an önce bitsin derdinde. Ama küçük bir neden tartışmalara neden olur, düğünün iptal olmasına kadar da gider. Tabi bunlar yaşanırken çiftlerin düşünceleri sorulmaz.
Bu gibi durumların altta yatan nedenlerinden biri geleneklerden ötürü iki tarafın birbirine yükledikleri istekler. Çünkü çoğalan istekler maddi sıkıntıları da beraberinde getiriyor. Böylece amaç bir düğün değil, sadece istekleri karşılamak oluyor.
Diğer nedenden biri de bazı kişilerde amacın yuva kurmaya giden mutlu bir süreç değil, kadının ve erkeğin evlendirilmesi gerektiği düşüncesi. Çünkü toplum evlilikte yaşın geçmemesi gerektiğini söylüyor. Bu yüzden çiftlerin istekleri ve kendi kararları göz ardı ediliyor.
Sayabileceğim bir sürü neden var. Geleneklerimize bağlılıktan ötürü iki kişi arasında olan bir durum bütün aileye mal ediliyor. Daha iyi, daha kusursuz düğün düşüncesi bu evliliği birliktelikten çok gösterişe sürüklüyor aynı zamanda.
Görünürde düğün olgusu güzel gibi dursa da aslında birçok sorunu beraberinde getiriyor. Bizde bireysel olan bir durum toplumsallaştırıldığı için çatışma yaşanıyor ve bu gelecekte de yaşanmaya devam edecek.