Bir şehri imar ederken, insanı unutmamalıyız. Çünkü insan bir şehrin belleğidir, belgesidir.
Bir şehrin yönetiminde, imarında söz sahibi olanlara büyük sorumluluklar düşüyor. Geçmişten bugüne Şanlıurfa’ya baktığımızda yapılması gerekenlerin olmadığı, olmaması gerekenlerin yapılıp şehrin kalbine hançer gibi saplanması, tarihe ihanet olarak not düşülmüştür. Şanlıurfa'da başta tarihi mekanlar olmak üzere birçok bölge, hak ettiği değeri görememektedir.
Turizm ve tarım şehri sıfatını kağıt üzerinde taşımaktan öteye gidemeyen kadim kentimizin yöneticilerine büyük sorumluluklar düşmektedir. Göbeklitepe, Balıklıgöl, Harran, Karahantepe, Eyyüp Peygamber ve saklı cennet Halfeti olmak üzere ve adını sayamadığım birçok bölgede gösterilmesi gerekilen hassasiyet, akademik anlamda yapılması gereken çalışmalar es geçilmektedir.
Bunun öncülüğünü bu şehri yönetenlerin yapması gerekiyor. Emir komuta zincirinden çıkan her faydalı bir adım bir şehrin kaderini değiştirebilir. Bu uğurda çalışan bir yönetici, beldenin Şehrül-Emini… Şehrül-Emin yaptığı işin hesabını önce vicdanına, sonra şehre ve insanına verir. Vermelidir de yoksa koca şehir bunu kentsel belleğinde kaydeder yeri gelince de yöneticilerin önüne belge olarak sunar.
Sunulacak belgenin oluşabilmesi için yaşanılanların, yapılanların bir hafızada yer edinmesi gerekiyor. Çünkü hafıza geçmişi olduğu kadar bugünü de etkiler ve şekillendirir. Gerçek anlamıyla kentler hafızanın oluşmasında önemli bir etkendir.
David Harvey, “Kolektif olarak kentlerimizi üretirken, kolektif olarak kendimizi de üretiriz” der. Yaşadığı şehir ile bu kadar özdeşleşmiş bir halkı görmezden gelmek, geçmişine saygı duymamak, şehrin silüeti diye tabir edilen mekanların hak ettiği değeri görememesi bir yıkımdır.
Yeni projelerin birilerini memnun etmek için değil de halkı memnun etmek için yapılması kent belleğinde uzun bir süre boyunca olumlu manada yer edinir. Bahsi her geçtiğinde adeta bir belge gibi birilerinin önüne serilir. Ortaya atılan savları çürütür.
Yazımı sonlandırmadan önce 2023 İslam Dünyası Turizm Başkenti seçilen Şanlıurfa'nın hak ettiği değeri görmesini ve bu yönde gereken hazırlıkların şehrin faydası gözetilerek, yapılmasını temenni ediyorum. Şanlıurfa’nın İslam Dünyası turizm Başkenti unvanını hak ettiğini ifade eden Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül kenti her açıdan 2023’e hazırladıklarını aktarmıştı.
O zaman hep birlikte Şanlıurfa için ortak bir bellek oluşturmaya bunu da geleceğe güzel bir belge olarak saklamaya ne dersiniz?