Suriye'de yaşanan gelişmeleri protesto etmek amacıyla Suruç'ta toplanan kalabalık, Kobani'ye yürümek istedi. Yürüyüşe izin vermeyen polis, aralarında DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ve milletvekillerinin de olduğu kalabalığa biber gazı, TOMA ve plastik mermilerle müdahale etti.
Şanlıurfa Barosu'ndan Suruç'taki müdahaleye tepki
Suruç'taki polis müdahalesine Şanlıurfa Barosu'ndan tepki geldi.
Yapılan açıklamada "Suruç'ta bugün yaşananlar, hukuk devletinin açık biçimde askıya alındığını göstermektedir. Rojava halkıyla dayanışma amacıyla yapılan yürüyüş, hiçbir meşru gerekçe olmaksızın kolluk tarafından şiddetle bastırılmıştır. Yurttaşlara yönelik yoğun biber gazı kullanımı, darp ve gözaltılar; kamu düzenini sağlama değil toplumu sindirme iradesinin sonucudur" denildi.
'Bu yaklaşımı reddediyoruz'
Şanlıurfa Barosu'ndan yapılan açıklama şöyle:
"Kolluk güçleri yalnızla yürüyüşe katılanları değil, siyasal faaliyetin yürütüldüğü DEM Parti Suruç İlçe Binası'nı da hedef almıştır. Bu parti binasına biber gazı atılması, anayasal düzene yönelik açık bir saldırıdır. Bu müdahale, ifade özgürlüğü ile örgütlenme hakkının fiilen ortadan kaldırıldığını göstermektedir.
Toplanma ve ifade özgürlüğü, izinle kullanılan haklar değildir. Bu hakların şiddet yoluyla bastırılması, yurttaşların düşman olarak görüldüğü güvenlikçi bir yönetim anlayışının ürünüdür. Suruç'ta yaşananlar bir "orantı sorunu" değil; bilinçli, sistematik ve politik bir tercihtir. Müdahale sırasında kötü muamele ve işkence iddiaları kamuoyuna yansımıştır. İşkence mutlak olarak yasaktır ve cezasız bırakılamaz. Bu fiillerin failleri hakkında derhal etkili, bağımsız ve şeffaf soruşturma yürütülmesi zorunludur. Rojava ile dayanışmayı suç sayan, barışçıl eylemleri güvenlik tehdidi olarak gören bu anlayış; hukuku değil baskıyı, demokrasiyi değil korkuyu esas almaktadır. Bu yaklaşımı reddediyoruz.
Şanlıurfa Barosu olarak Suruç'ta yaşanan ağır hak ihlallerinin takipçisi olacağımızı, kolluk şiddetine ve temel hakların gaspına karşı sessiz kalmayacağımızı kamuoyuna ilan ediyoruz."
Yorumlar
Kalan Karakter: