
Şanlıurfa Valiliği, yaz aylarında yaşanan üzücü boğulma olaylarının önüne geçmek için önemli bir adım attı. Yayımlanan resmi duyuruyla, şehir genelindeki tüm sulama kanalları, barajlar, göller, göletler ve akarsularda yüzmek kesin olarak yasaklandı. Bu yasağa aykırı davrananlar hakkında ise idari para cezası uygulanacağı belirtildi.
Valilik tarafından yapılan açıklamada, Şanlıurfa'da özellikle çocuk ve gençlerin sıklıkla boğulma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı ve bu durumun can kayıplarına yol açtığı vurgulandı. Bu nedenle, istenmeyen bu tür olayların önüne geçmek amacıyla 18 Temmuz 2024 tarihli ve 2024/1 sayılı Genel Emir'in yayımlandığı ifade edildi.
Söz konusu Valilik Genel Emri'ne göre, Şanlıurfa sınırları içerisindeki bütün sulama kanalları, barajlar, göller, göletler ve akarsularda ne amaçla olursa olsun suya girmek yasaklandı. Bu yasağa uymayanlar hakkında, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 11/C maddesi gereğince ve 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'nun 32. maddesi uyarınca idari para cezası uygulanacak. Çocukların yasağı ihlal etmesi durumunda ise velileri hakkında işlem yapılacağı bildirildi.
Valilik, yasağın uygulanması ve denetlenmesi konusunda Kaymakamlıklar, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, Belediyeler ve DSİ 15. Bölge Müdürlüğü'nün etkin ve sürekli bir çalışma yürüteceğini duyurdu. Tespit edilen her türlü ihlal hakkında tutanak düzenlenerek idari para cezası kararı verileceği belirtildi.
Son olarak Valilik, vatandaşlara yönelik önemli bir çağrıda bulundu. Yüzmek, serinlemek ya da başka bir amaçla dahi olsa belirtilen tehlikeli alanlarda suya girilmemesi, büyük risk taşıyan bu tür davranışlardan kaçınılması ve yasağa titizlikle uyulması istendi. Ayrıca, çocukların güvenliği konusunda gerekli önlemlerin alınması ve bu konuda duyarlı olunması özellikle rica edildi.
Valilik, bu önemli kararın kamuoyuna saygıyla duyurulduğunu ifade etti.