Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, gazetecilerin S-400 konusunda sorduğu bir soruya S-400'lerin Milli Güvenlik meselesi olduğunu ve bu alıma karşı çıkan ABD'li senatörlerin dönüp buranın nasıl bir coğrafya olduğuna bakmaları gerektiğini belirtti.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, S-400 teslimatına ilişkin, "Zamanında Patriotların alımıyla ilgili talebi karşılanmamışsa elbette Türkiye kendi güvenliğini sağlamak için başka arayışlara girecektir. Bu, Türkiye'nin kendi hakkı ve hukukudur." dedi.
Çankaya Belediyesince yapılan Adalet Parkı'nın açılışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, Rusya'nın S-400'leri teslimatına ilişkin bir soru üzerine, ABD Senatosunun önce Türkiye'nin hangi coğrafyada yer aldığına bakması gerektiğini belirtti.
Coğrafyamız Stratejik Bir Bölge, Zamanında ABD Partiot Talebimizi Karşılasaydı Bunları Konuşuyor Olmazdık
"Türkiye'nin bulunduğu coğrafya stratejik bir bölge. Türkiye bir ateş çemberi içinde" ifadelerini kullanan Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin kendi güvenliğini sağlamak zorunda olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Yurt içinde, yurt dışında sağlamak zorundadır, bunun için gerekli önlemleri almak zorundadır. Eğer Türkiye zamanında Patriotların alımıyla ilgili başvurmuş ve Amerika bu talebi karşılamamışsa elbetteki Türkiye kendi güvenliğini sağlamak için başka arayışlara girecektir. Senatonun ve diğer siyasal organların Trump'a yönelik, 'Türkiye'ye baskı kurun' diye baskılarını doğru bulmuyorum. Türkiye kendi bildiği yoldan devam edecektir, kendi güvenliğini sağlayacaktır. Bu Türkiye'nin hakkıdır, hukukudur."
Parlamenter Sistem Türkiye'in Şartlarına Daha Uygun
Kılıçdaroğlu, sisteme ilişkin tartışmalar ile kendisinin sözlerinin anımsatılarak, "CHP'nin başkanlık sistemine yönelik bir hazırlığı var mı?" sorusuna da şu yanıtı verdi:
"Biz öteden beri demokratik parlamenter sistemin Türkiye'nin koşullarına uygun olduğunu her ortamda dile getirdik. Tarihsel süreç içinde baktığımızda parlamenter sisteme yönelik aksaklıklar olmakla beraber toplumda genel bir kabulü var. Bu güzel bir olay. Ama bu arada, 'Başkanlık sistemi de tartışılabilir mi?' diye sorulduğunda, elbette tartışılabilir. Nasıl bugün tek adam rejimini tartışıyorsak ve bunun doğru olmadığını ifade ediyorsak..."
ABD Tipi Başkanlığı Tartışalım Diyorsanız Buyurun
Başkanlık sisteminin uygulandığı ülkelerin başında Amerika'nın geldiğine işaret eden Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:
"Eğer, 'Amerika'daki başkanlık sistemini tartışalım' diyorlarsa elbette bu da tartışılabilir. Herkesin bilmesi gereken bir şey, orada başkan çok güçlü değildir, tam tersine diğer organlar çok güçlüdür. Amerika'nın kurumları var, çok güçlüdür. Başkan, büyükelçi bile atayamaz. Dolayısıyla bu çerçevede eğer olayı ele alır ve değerlendirirsek, her konu tartışılabilir. Bütün mesele şudur, her tartışmaya açığız. Her tartışma iyi niyetle yapılmalı, ön yargılardan arınarak yapılmalı, Türkiye'nin gerçekleri göz önünde tutularak yapılmalı."
Gazi Mustafa Kemal ve arkadaşlarının kurduğu cumhuriyetin demokrasiyle taçlandırılması gerektiğini dile getiren Kılıçdaroğlu, "Bu demokrasi, demokratik parlamenter sistem olursa bu bizim beğendiğimiz, önerdiğimiz, savunduğumuz bir görüş olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.
Devlet Bahçeli Kılıçdaroğlu'na Cevap Verdi Bu Konu Kapanmıştır
Söğüt Belediyesi'nde konuşan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde revizyon tartışmalarıyla ilgili olarak "Amerika'daki başkanlık sistemini tartışabiliriz" önerisine yanıt verdi.
Türkiye'de Sistem Değişmiş Bu Konu Burada Kapanmıştır
Bahçeli, "Eski sisteme dönülmesini savunanlar samimi değildir. Kılıçdaroğlu Amerika'daki başkanlık sistemini tartışalım diyor. Bu tartışma kapanmıştır. Bunların ne bakışı milli değildir. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi bu milletin soylu vasıflarına uygundur" diye konuştu.
Kılıçdaroğlu Parti Olarak Parlamenter Sistemden Yanayız Ama ABD Tipi Başkanlığı da Konuşabiliriz
"Bizim istediğimiz demokrasi. Amerika'da başkanlık sistemi var değil mi? En güzel başkanlık sistemi Amerika'da. Oturalım konuşalım... Oradaki başkan büyükelçi bile tayin edemiyor. Onu da tartışalım. Devasa kurumlar var orada. O kurumların benzeri Türkiye'de de olmalı. Merkez Bankası'na müdahale etmeyecekseniz, Gelir İdaresi Başkanı'na 'Şu benim rakibim bunun hesaplarını denetleyin, vergi açısından öbür rakibi değil onu koruyun derseniz bu olmaz.
Biz parti olarak demokratik parlamenter sistemden yanayız ama diyorlar ki bu sistemi tartışalım, elbette tartışılabilir. Biz tartışmadan çekinmeyi. Artısına eksisine bakarız, otururuz konuşuruz. Bir rejim kolay oluşmaz. Amerika'nın kendi yapısı vardır. Bizde ise neredeyse Tazminat'tan bu yana süregelen bir sistemimiz var. Dolayısıyla bu sistemin aksaklıklarını düzeltmemiz gerekirken tersine dünyada hiç örneği olmayan ucube bir sistem geldi. Ve o sistem Türkiye'yi perişan etti..."

Yorumlar
Kalan Karakter: