Üniversiteden yapılan açıklamada, Şanlıurfa Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu öğrenci grubunun iki ay gibi kısa bir sürede birçok araç parçasını kendi imkânları ile temin ederek yerli ve milli bir otomobil ürettikleri duyuruldu.
Otomotiv Teknolojisi Bölümünde eğitim gören 14 öğrenci, yılsonu bitirme projesi için TOGG’dan esinlenerek, ‘HOGG’ adı verilen otomatik sinyal ve sesli komutla sinyal verebilen bir araç tasarladı.
Açıklamada, öğrencilerin deprem ve sel nedeniyle uzaktan eğitim sistemi olmasına rağmen okulun atölyesinde her gün bir araya gelerek çalışmalara devam ettiği aktarıldı. Atölyede parçaları birleştirerek aracı yapan öğrencilerin, hocaları tarafından verilen yılsonu bitirme projesi ödevini başarıyla tamamladıkları belirtildi.
HOGG nasıl geliştirildi?Öğrenciler, HOGG’u topluma faydalı yenilikçi bir teknoloji üzerine yoğunlaşarak geliştirdi. Ülke genelinde meydana gelen kazaların nedenleri araştırıldı ve kazaların bir kısmının sinyal verme nedeniyle olduğunu tespit etti. Bu noktaya yoğunlaşan Harran Otomobil Geliştirme Grubu, bağımsız otomatik ve sesli komutla sinyal verebilen bir sistem geliştirdi. Sesli yanıtla kontrol edilebilen sinyal sistemi, elektronik devreler ve yazılımlarla araç dizayn edildi. Araç, sürücüsünün sesli olarak verdiği ‘sola sinyal ver’ ya da ‘sağa sinyal ver’ komutlarını yerine getirerek ve belirtilen yöne doğru sinyal veriyor. Yani sistem, sürücünün sesine entegre bir şekilde çalışıyor. Sesli komutun yanı sıra 45 derecelik dönme açısına göre otomatik olarak sinyal verebilen bir sistem de araca entegre edildi.
“TOGG fabrikasını görmek istiyoruz”Yüksekokul öğrencileri olarak destek görmeleri halinde projeyi daha da geliştirmek istediklerini belirten Harran Otomobil Geliştirme Grubu’nun açıklamasında şu ifadeler yer aldı:“Bu projeyi TOGG'dan esinlenerek yapmaya başladık. 14 kişilik öğrenci ekibimizle tamamen atıl araç parçalarından 14 bin TL maliyet ile yaptık. Harran Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Otomotiv Bölümü öğrencileri olarak yerli ve milli aracımız olan "TOGG" fabrikasını görmek istiyoruz. Yapılan faaliyetleri yerinde inceleyip TOGG ile HOGG aracımızı yan yana görmek istiyoruz. Bizler iki yıllık deneyimlerimizle kısıtlı imkanlarla şartları zorlayarak gerçekleştirdiğimiz aracımızı hem TÜBİTAK hem de bu projeyi geliştirebilecek sanayi kuruluşlarında daha da ileriye taşımak istiyoruz. Yaptığımızın daha da iyisini yapabileceğimizin farkındayız. Bizlerin de fikirlerimizin önemsendiği ortamda, projelerimizi hayata geçirebileceğimiz alanlarda veya fabrikalarda sanayici ve müteşebbislerle çalışmak istiyoruz. Her zamanda yanımızda olan ve desteklerini bizden esirgemeyen hocalarımıza çok teşekkür ediyoruz.”



